Menu
Casa Bella

TanácsokKivitelezési útmutató


Felület előkészítése

A vékonyvakolatot alapozás után habarcs, hőszigetelő rendszernél polisztirol ragasztó, és egyéb szilárd, nem repedezett, nem málladozó felületre lehet felvinni (ha különböző nedvszívású anyagok vannak egy felületben az színeltérést okozhat rajtuk.). Amennyiben nem ujj és jó minőségű felületről van szó azt szakember bevonásával ki kell javítani. Javasolt az alapozás megkezdése előtt kikérni szakember véleményét a szobaforgó felület minőségéről. Különböző szemcse-összetételű színező vakolatok a felületi kiképzésük, formájuk miatt érzékenyebbek a fal felületi görbeségekre, ezért például "gödörben" a túl vastag vakolat, miatt nem "gurulnak" ki a szemcsék, ezáltal pár méter távolságból "foltos" felületet ad. Ha a felület "púpos" a simító "letolja" az anyagvastagságot a "púpról" és ezért lesz "foltos". Ezeket a hibákat nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek a kézügyességükkel valamelyest tudják korrigálni, de a munkaidő elhúzódása miatt ez sajnos elmaradhat. A kapart:

vakolatnál a szemszerkezetből adódóan ezek a hibák nem igazán érzékelhetőek így tetszetősebb. A nagyobb homlokzatok színezésénél egyenletesebbé, foltmentessé teheti az összképet. A felületnek színezésnél +5 C -- +25 C közötti hőmérsékletűnek kell lennie (éjjel sem lehet kevesebb). A vakolatokat ezentúl nem szabad feldolgozni tűző napsütésben, párás, esős idöben.


Alapozás

A színező vakolathoz megegyező színű mélyalapozót biztosítunk, amelynek színezése két okból is lényeges. Az első hogy egyértelműen látszik, hogy mindenhol egyformán kapta-e a felület a kívánt mennyiséget (ez azért fontos ,hogy egyforma legyen a nedvesség szívása a felületnek színezés alatt. Ennek hiányában színeltérés is lehetséges!). A második, hogy még véletlenül se látszódhasson ki a szürke alapvakolat. Nem utolsó sorban az alapozó a tapadó híd szerepét tölti be, és portalanít. Mi két rétegre való alapozót javasolunk (az első réteget vehetjük mélyalapozásnak), és adunk. Az alapozót csak megkötött, száraz alapra vigyük fel TEDY henger segítségével.Színezés

Szerszámok: rozsdamentes glettvas, műanyag simító (úgy néz ki mint a rozsdamentes glettvas csak műanyagból van), széles spatula, kanál, serpenyő valamelyike ezek is rozsdamentesek legyenek, (ha nem rozsdamentesek, perceken alatt rozsdásodnak a vakolat műgyantájától, és elszínezi az anyagot), takarófólia, kreppszalag, keverőszár, fúrógép, segítő munkatárs a felület nagyságának megfelelően, stb.


Körülmények: kerüljük az erős napsütést, a szeles időt, a +5 C foknál hűvösebb átlaghőmérsékletet, és +25 C foknál melegebb hőmérsékletet, túlzottan párás időszakot, vagy a csapóeső lehetséges előfordulását. (Ezek ellen takarással lehet védekezni, érdemes a nap járását figyelembe véve a színezéssel körbejárni a házat) Adott felület nagyságához szükséges munkás létszámot kell biztosítani. (A felület megtörésével, elválasztásával, több szín alkalmazásával a kreppszalag segítségével az egyszerre behúzandó felület kissebbé tehető). A párkányokat, lábazatot, korlátokat, járdát, stb. fólia takarásával kell megvédeni a lehulló vakolattól. (A vakolat nagyon odaköt oda is ahová nem kellene). Érdemes olyan homlokzattal kezdeni a munkát,gyakorlás véget amelyik nem nagy, és nincs frekventált helyen (szem előtt), a többi felület behúzását olyan sorrendben végezzük, hogy a kis felületek maradjanak a munka végére (jobban ki tudjuk számolni, hogy elég lesz-e az anyagunk, és nem egy nagy felület közepén fogy el), de azért a láthatóbb homlokzatokat helyezzük előtérbe.(Esetleges utánrendelésnél sok boltban heteket kell várni a megrendelt vakolatra, mi ezt azonnal át tudjuk adni). Az utánrendelésnél kapott vakolatot mindenféleképen keverjük össze a megmaradt vakolattal!


Színezés: Készítsük ki az adott homlokzatra való vakolatot és keverjük fel, ha kel 1-2 dl vízzel hígíthatjuk (az a legjobb ha a vödrök tartalmát egymással is összekeverjük akár úgy, hogy a munkavödörbe minden kikészített vödörből egyforma mennyiséget teszünk és összekeverjük.) A munkavödörből széles spatula, kanál, serpenyő valamelyikével a vakolatot a rozsdamentes glettvasra tesszük (kb. 1-2 dl), majd a felületre egyre jobban megdöntve szemcsenagyságban felkenjük. 0,5-2 m2felhúzását követően a glettvasat jól megdöntve a szemcseméretről lehúzzuk a felesleget (ha ott marad "taknyos" lesz az eldörzsölésnél, a glettvasról folyamatosan takarítsuk le a felesleges vakolatot, vissza a munkavödörbe és kanállal keverjük meg), a behúzás széleinél hagyjuk vastagabbra a vakolatot, hogy eldörzsölés után jobban (stocmentesen) össze tudjuk dolgozni a következő behúzással. Ez nem olyan bonyolult amilyennek tűnik, (olyan mint a biciklizés rá kell érezni). Mire 2m2-4m2 fel van kenve már lehet is dörzsölni körkörösen (kb. 30-50cm átmérős kézmozdulatokkal)úgy, hogy a "kört" folyamatosan le, föl, oldalra "toljuk" és a műanyag simítót nem emeljük fel a felületről amíg át nem jártuk az utolsónak behúzott részletet (egy helyen ne dörzsöljük sokáig mer feldörzsölhetjük az alap réteget és ez elszürkülést okozhat). A szerszámokat a folyamatos tisztítás mellet időnként mossuk le tiszta vízzel, és munka alatt, ha nem használjuk tartsuk őket vizes vödörben. A véletlenül rossz helyre került vakolatot mossuk le mielőtt rákötne. A színező az időjárástól függően megkezdi a kötést 10-20 percen belől és (+20C fokon, 40% páratartalom mellet) nagyrészt be is fejezi negyvennyolc óra alatt.


A színezés megkezdése előtt kenjünk próbamintát a színminta beazonosításához, (száradás közben sötétedik a szín), mert feldolgozás után nem érvényes a színárnyalat irányú reklamáció. A felhasználási javaslatot legjobb tudásunk alapján hoztuk létre, de lehet hogy léteznek részletek melyek itt nem szerepelnek, a felhasználást mindenki saját felelőségére végzi. Amennyiben további kérdései lennének a 06/30/206-13-80 as mobilszámon igyekszünk tanácsot adni. Jó munkát és szép házat (Casa Bella) kívánunk.